Petites joies amagades

(Encetem un micaco històric…)

Finestra Interior

Una de les moltes coses que m'agraden fer es trobar analogies entre València i Barcelona. Sembla mentida que dues ciutats tan semblants i tan relacionades històricament semblin ara tan diferents i distants a causa d'interessos polítics, interessos que volen fer de València una mena d'extensió amb platja de Madrid, quan la ciutat del Túria té un esperit totalment diferent al de la ciutat castellana.

I de la mateixa forma que Barcelona té una joia amagada a la col·legiata de Santa Anna, València la té a l'església de Sant Joan de l'Hospital, església que no veureu, per sort, als típics recorreguts turístics centrats bàsicament, a la Ciutat de les Ciències, però que pels amants de la història de la ciutat és una visita inexcusable.

Exterior

Aquesta església, situada al carrer Trinquet de Cavallers va ser fundada l'any 1238 per la Sobirana Ordre Militar i Hospitalària de Sant Joan de Jerusalem a uns terrenys situats al costat de la Porta de Xerea que els va cedir el nostre rei en Jaume I com a recompensa en la seua ajuda per a conquerir la ciutat, i originalment constava també de convent, hospital i cementiri i tenia rang superior a les demés parroquies de la ciutat. El seu cementiri és l'únic dels cementiris parroquials que es conserven, tot i que ara s'ha convertit en un hort.

Interior

Cal destacar que és un edifici molt singular, ja que l'estil de la major part de l'edifici és d'un gòtic amb influència romànica, estrany de trobar a les construccions religioses de València cap i cassal. La seua estructura és d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts.

Porta Exterior

Actualment l'entrada es fa a través d'un casalot gòtic, on només entrar a mà esquerra podem observar una sèrie de creus vermelles dels croats que daten del segle XIII i estan pintades a la paret. L'església va quedar força malmesa a la Guerra Civil Espanyola i l'actual entrada es realitza per un edifici modern situat al final de la nau. Per cert, actualment l'església és atesa pels prelats de l'Opus Dei, així que és força habitual veure capellans vestits de la forma més tradicional.

Porta Exterior
Clickables

Nota llegendària : A la capella barroca de Santa Bàrbara està enterrada l'emperadriu bizantina Constança Augusta. Sota el seu sepulcre hom pot veure una pedra i tros de columna formada per un fragment d'una roca de Nicodemia d'on, segons la llegenda, va manar miraculosament aigua pel baptisme de Santa Bàrbara. Bon cap de setmana a tothom !!

 

Me'n vaig al badiu…

(esperant un estat propi)

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Petites joies amagades

 1. Valqui diu:

  Aprèn un tantes coses amb tu!! Com sempre molt interessant!
  Quan vagi a València ja tindré una guia…

 2. nimue diu:

  bon cap de setmana i gràcies per aquesta nova explicació i fotos! 🙂

 3. ddriver diu:

  bon week end mestre!!!

 4. Anna diu:

  Quina ràbia, ara no recordo si hi vaig ser quan vaig estar a València. I si hi vaig ser no em vaig fixar en tantes coses!

  Bon cap de setmana i gràcies pels consells atlants d’ahir. Ho estic provant.

  PD: per cert, fa uns dies l’antivirus m’avisa que el Badiu és un lloc perillós amb spyware. En saps alguna cosa? Ets el Gran Germà?

 5. Carquinyol diu:

  Valqui: Una guia no sé, però alguna cosa més per veure espero que si 😀

  Nimue: de res i bon capde !!

  ddriver: igualment !!

  Anna: ups… m’heu enxampat !! xD Doncs d’spyware et puc assegurar que res de res, de fet la pàgina no té javascript (excepte pel comtador de visites) ni flash, només css i html. Suposo que serà un fals positiu.

  PS: Tinc fotos del teu ànec de goma i sé el que vas sopar ahir xDDD

Els comentaris estan tancats.