Una ruta Jaume I per València cap i cassal

(Encetem un micaco històric…)

Jaume I

Demà es celebra que fa 800 anys va néixer a Montpelhièr el rei en Jaume I, un dels principals personatges que conformen la nostra història i bé podria dir-se que el pare de la nostra nació tal i com la coneixem. Tot i tenir moments gloriosos i moments foscos, com els té qualsevol altre personatge històric, es mereix que el recordem per allò que va fer i que representa dins de la nostra història.

I com a reconeixement i homenatge tot seguit faré un breu recorregut per aquells indrets de València que tenen certa relació amb aquest personatge, una ruta Jaume I podríem dir, ruta que té aquest aspecte…

Mapa Ruta

Comencem a Russafa, actualment un barri de València però municipi independent fins a 1877. El nostre punt d'inici serà l'església de Sant Valer, on a la cantonada amb la plaça Baró de Cortes trobem una placa que recorda que en aquell indret es va signar el 28 de setembre de 1238 la rendició de la ciutat de València.

Església Russafa

Per cert, que haurien de pensar d'anar canviant la placa, que és el 1939 i apareix allò del “año de la victoria” que queda francament insultant i penós.

Tot seguit passem per la plaça Baró de Cortes, creuem el carrer del Consolat de Mar, agafem el carrer del Músic Padilla i girem a la dreta a la primera cantonada pel carrer del General Prim. Allà ens trobem amb el Convent dels Àngels, habitat per les monges clarisses, on una placa de ceràmica ens recorda que en aquell indret estava el campament de les tropes del rei en Jaume que van assetjar València ( i també diu que el lloc de la signatura va ser aquell, així que podeu triar el que més us agradi ). La tenda reial diuen que estava en el lloc precís que avui dia ocupa el convent …

Placa Tenda

Continuem pel carrer del General Prim, que segueix pel carrer Russafa fins arribar a la Gran Via Marqués del Túria. Travessem aquest carrer i per l'altra banda el seguim recte fins a arribar a la cantonada amb el carrer Jorge Juan, que agafem girant a l'esquerra i seguim recte, passant pel davant del modernista Mercat de Colom fins arribar al carrer de Cristòfol Colom, el qual travessem per arribar a la Plaça dels Pinazo on, girant a la dreta, agafem el carrer del Poeta Quintana per arribar a la Plaça d'Alfons el Magnànim on està el Parc del Parterre, lloc on trobem una de les estàtues més magnifiques i conegudes de Jaume I

Estàtua Jaume I

… estàtua projectada pels barcelonins germans Vallmitjana i fossa als tallers de la Maquinista Valenciana, que va necessitar 15 tones de bronze per a realitzar-se, obtinguts de 5 canons i un obús del castell de Peníscola.

Seguim pel carrer del General Tovar, passem per la Plaça Tetuan, lloc a on està Capitania General i els seu escut feixista, per arribar al Pont del Reial i travessar per allà la Rambla del Túria fins arribar als Jardins del Reial, lloc on es situava la finca d'esbarjo que es va construir el rei moro Abd Al-Aziz i que Jaume I va ampliar i transformar en alcàsser i que, més tard, es va transformar en Palau. Aquest palau es va mantenir fins a començament del segle XIX, quan va ser enderrocat per raons estratègiques durant la guerra del Francès, raons que no van aportar res a la lluita i que, ben al contrari, ens van privar d'un dels millor legats arquitectònics de la ciutat…

Jardí del Reial

… tornem pel camí per on hem vingut, passem de nou pel Pont del Reial i girem ara a la dreta pel carrer del Pintor López i així arribar a la Plaça del Temple, on estava situada la Torre de Al-Bufat, lloc on els moros de la ciutat de València van alçar el conegut ara com a Penó de Conquesta aquell 28 de setembre de 1238 per a comunicar la seua rendició a les tropes del Conqueridor. Més tard, aquesta torre es va conèixer com del Temple perquè va ser allà on els Templers van aixecar la seva casa comuna als terrenys que els va donar el rei en Jaume.

Edifici del Temple

I continuem per la plaça del Poeta Llorente i pel carrer de Trinitaris fins al Carrer del Salvador, on girant a l'esquerra arribarem al carrer del Almodí i, quasi davant mateix, pujarem les escales que portem a la nova plaça de l'Almoina on a la pared de la Catedral que dona en aquell indret trobarem una petita capella que recorda que en aquell indret es va celebrar per part del Rei la primera missa després de ser conquerida la ciutat

Primera misa

Passarem llavors per davant de la porta romànica de la Seu, Porta de Palau o de Lleida com també era coneguda, per anar pel carrer del Palau fins al carrer del Trinquet de Cavallers, que agafarem tot girant a la dreta i que ens portarà fins al'església de Sant Joan de l'Hospital, primera església que va manar construir el Rei en Jaume després de la conquesta de la ciutat mentre es reconvertien les mesquites i on deien que resava el mateix rei a la capella funerària.

Sant Joan de l'Hospital

Tot seguit, continuem per aquest carrer, i girant a la dreta pel carrer del Mar arribem a la plaça de la Reina, on connectarem amb el carrer Sant Vicent Màrtir que ens portarà a la Plaça de l'Ajuntament, on finalitza el recorregut i on podem visitar el Museu Històric Municipal al mateix edifici de l'Ajuntament on podem observar el Penó de Conquesta, l'espasa reial o l'escut de la Casa d'Aragó, peces bastant discutides respecte la seva autenticitat, sobretot l'espasa reial, de la que es podria parlar molt, però millor seria fer-ho en una altra ocasió.

Ajuntament

I tot i que m'he deixat altres punts interessants ( com l'església de Sant Vicent de la Roqueta, per exemple) espero de tot cor que aquesta breu passejada hagi estat del vostre agrad.

Clickables

Nota nominal : No fa gaire es va iniciar polèmica després de que el Consell Valencià de Cultura proposés canviar el nom de la Plaça de l'Ajuntament de València pel de Plaça del Rei Jaume I. S'han dit moltes raons a favor i en contra, però rere tot això el que de veritat molesta és el que deia l'altre dia un comentari de Las Provincias…

Las Provincias

… ens hi juguem un pèssol que si el nom triat hagués estat Juan Carlos I o el Cid Campeador no hi haurien tan entrebancs ?

 

Me'n vaig al badiu…

(esperant un estat propi)

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 comentaris a l'entrada: Una ruta Jaume I per València cap i cassal

 1. Uribetty diu:

  Si algún dia faig una ruta per València t’aviso, perquè aquesta sembla molt interessant.
  Salut!

 2. Laia diu:

  Per fi! Des de dimarts que no podia accedir al teu badiu!!

  M’ha agradat la ruta, però al llegir m’he marejat una mica de girar tants carrers 😛

  si algun dia vaig a valència, després de visitar l’oceanogràfic potser recorro els carrers pels quals passà Jaume I ^^

 3. Carquinyol diu:

  Uribetty: D’acord !!

  Laia: La veritat és que si que s’ha de girar bastant, si… 😛

  Després de l’Oceanogràfic (que per a tu ja sé que és la prioritat #1 ) el que com a mínim hauries de veure és l’entorn de la Catedral, les Torres de Serrans i de Quart i, molt especialment, la Llotja

 4. efe diu:

  M’he fet un pdf amb el post (i amb el teu permís). la propera vegada que vaja a valència, faig la ruta. ja te’n parlaré.

 5. Segur que no treballes a la regidoria de turisme de l’Ajuntament de València?

  Molt fort això de les províncies de “pondría en evidencia nuestra catalanidad”, com que pondría? Però es pensen encara aquests brètols que no ho sap tothom això?

 6. Carquinyol diu:

  efe: No és una ruta molt espectacular, però no deixa de ser curiosa. Ja em contaràs.

  Caganer: he, com si als senyors de l’Ajuntament de València els hi interessés donar a conèixer la figura de Jaume I tenint America’s Camps i Fernanditos Alonsos… Per cert, no m’hauràs dit pepero oi????? 😛

  AhSe: És que estic mirant d’abaratar costos 😛 😛

 7. http://www.doudounemonclerm.com/
  Nous vous présentons une large gamme de vestes et doudoune moncler, des collections de vêtements tant pour l’hiver que pour l’été

 8. é dans un masque élégant cadre en acier noir d’un plan qui est en réalité beaucoup plus grande que celle des maisons voisines. Après un certain nombre de retards, la plupart en raison de faire des plans complexes

Els comentaris estan tancats.