Mapes i realitats

(Encetem un micaco mapístic…)

Mapes

Durant la Segona Guerra Mundial molts oficials nazis es van adonar de la bogeria d'en Hitler veient que aquest planejava les ofensives al Front Est utilitzant mapes que mostraven unitats de combat que només existien a aquells mapes i a la ment malalta del dictador. I és que una de les coses que semblen ser més necessàries dels mapes ( i, en general, de qualsevol tipus de model que representi quelcom del món físic ) és que representin fidelment la realitat.

Doncs bé, no cal retrocedir als mapes d'en Hitler per a trobar-nos exemples en que això no passa, només cal tafanejar una mica pel Google Maps per veure, per exemple, que el Mar d'Aral oficial i el Mar d'Aral real no coincideixen gaire…

Aral

… cosa que també passa amb el llac Txad

Txad

Tampoc cal viatjar a les llunyanes terres asiàtiques o africanes per trobar casos on els mapes i la realitat no coincideixen; a les nostres terres també poden trobar-ne d'exemples d'aquests. Així, per exemple, a qualsevol mapa de la ciutat de València podem veure el següent…

València Mapa

… on podem observar que el riu Túria, un d'aquests rius mediterranis amb cabdals generalment no gaire importants, circumval·la la ciutat pel seu nou curs. Fins i tot si circulem per l'autopista del Saler podem veure aquesta imatge del riu…

Túria Aigua

… que mostra una imatge certament amb molt cabdal per al que són els nostres rius mediterranis. Però és una imatge falsa, ja que una mica més amunt ens trobem amb aquesta altra imatge…

Túria Sec

… on podem contemplar un llit ple de rocs i pedres. Si a la part de la desembocadura mostra aigua només és perquè l'aigua del mar entra terra endins. De fet, el curs del riu Túria que envolta València està sec, només presenta aigua quan cauen els cada vegada més esporàdics grans aiguats i ben be podria dir-se que la part baixa d'aquest riu no és més que una riera. De nou el Google Maps ens dona una imatge prou clara…

Túria Satèl·lit

I tot i que jo no acabo de veure clar això de que els rius no acabin desembocant res d'aigua al mar, sembla que els manaires populars del País Valencià ho veuen exactament a l'inrevés i el que troben estrany és, precisament, que els rius aportin aigua al mar. Potser volen exportar el model Túria al major número de rius possibles ?

Nota trenística tardana : Al darrer viatge em van atendre en un perfecte català. Marcador 1-1.

 

Me'n vaig al badiu…

(esperant un estat propi)

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Mapes i realitats

  1. Carquinyol diu:

    T’hauré de contractar per encetar micacos !! 😉

Els comentaris estan tancats.