L’etern menyspreu

(Encetem un micaco lingüístic…)

El company Efe ha dedicat els seus darrers apunts a divagar, comentar i teoritzar ( de forma, crec, força encertada ) les diferències entre esquerres i dretes. Si bé des d'un punt de vista estrictament nacional totes les seves percepcions són perfectament aplicables, al nostre cas tenim particularitats pròpies, ja que a més de les esquerres i dretes catalanes tenim les esquerres i dretes espanyoles, i amb aquestes dretes i esquerres sovint, massa sovint, no hi trobem gaires diferències.

L'altre dia llegia al 20 minutos una entrevista que feien a l'Álvaro Pombo, escriptor, premi Planeta i membre de la Real Academia de la Lengua Española, que es presenta com a candidat al Senado Español pel nou partit "antinacionalista" Unión, Progreso y Democracia. L'entrevista comença sucosa perquè quan li pregunten si aquest nou partit és de dretes o esquerres la contestació és "es un partido de progreso" amb aquesta ambigüitat calculada de qui no vol contestar allò que no li interessa. Tot i així, la part interessant per a mi va ser aquesta …

Cita Entrevista

… on aquest senyor, que es declara antic votant socialista, deixa clar el que entén per "progrés" i "democràcia". Curiós progrés aquest que mira de treure drets aconseguits després d'anys i anys de lluites i curiosa democràcia aquesta on es volen manllevar drets socials als parlants de determinades llengües de l'Estat, condemnant-les a una ben segura marginació i a una gens improbable desaparició.

Aquestes declaracions no són, lamentablement, gens inhabituals entre les esquerres i les dretes espanyoles i demostren el grau d'afinitat i mimetisme que existeix entre elles respecte aquest tema. Un tema sagnant com demostra un dels pilars bàsics del programa electoral del PP…

Programa PP

… i que no deixa de sorprendre, ja que sembla mentida que un partit tan "constitucional" com és el PP no sàpiga que a la Constitución Española s'inclou l'obligació que tenen tots els ciutadans de l'Estat a aprendre la llengua espanyola però que no obliga a la seva utilització. I si pensen que això no passa el que han de fer és recórrer al Tribunal Constitucional i no pas a un retoc de no-se-sap-bé quina llei. Encara que no fa falta ser gaire vident per saber que volen fer els populars, que aspiren a repetir al Principat aquest ensenyament per línies segregades que "tan bons" resultats els hi ha donat al País Valencià.

I el que em sembla a mi tot això és que està clar que els catalanoparlants no tindrem mai els mateixos drets ni la mateixa protecció que els hispanoparlants dintre d'aquest Estat, i això ens converteix, per molt que alguns ho vulguin dissimular, en ciutadans de segona. I a mi no m'agrada gens que per utilitzar la llengua dels meus pares i dels meus avis m'hagin de tractar diferent i hagi de perdre drets.

Nota ferroviària : Divendres em va tornar a passar allò que feia molt de temps no em passava, al demanar a l'Euromed un tallat i un capuccino el senyor del bar em va fer un gran somriure i em va dir "en castellano, por favor". Avui ho tornaré a provar a veure que passa, i si em tornen a no entendre tornaré a queixar-me a Renfe i també a la Generalitat de Dalt. Sembla mentida que en un tren que va de Barcelona a Alacant no t'atenguin en el teu idioma, encara que després de veure que al Talgo que va a Montpellier el personal de cafeteria no entenia tampoc el francès ja no em sorprenc gaire, la veritat.

 

Me'n vaig al badiu…

(esperant un estat propi)

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: L’etern menyspreu

 1. dan diu:

  Ja tornen a treure les urpes. Brrrrrr

 2. Isaac diu:

  El senyor del tren, que és que no va entendre, “tallat” o “capuccino”? Si és “capuccino” el que no va entendre li hauràs de demanar un “caperucito”…

 3. Carquinyol diu:

  AhSe; Quan una llengua perd utilitat social s’acaba perdent.

  Dan; I sense pudor, ja parlarem ja….

  Isaac: De fet va ser dir “bona tarda, voldria un ta…” i dir-me “en castellano, por favor”.

Els comentaris estan tancats.