El temple del penó

(Encetem un micaco històric…)

Penó

Avui, 9 d'octubre, dia de Sant Donís, és la diada nacional del País Valencià, el dia en que es recorda que ara fa 769 anys el nostre rei en Jaume I va entrar a la ciutat comandant els efectius catalanoaragonesos que la van conquerir. La història ens conta que dies abans, el 28 de setembre, els andalussins de Balansiya van aixecar un drap pintat imitant al penó real en senyal de rendició, aquest senyal es conegut com a Penó de Conquesta i es conserva actualment a la Casa de la Vila de la ciutat de València.

I on es va aixecar aquest senyal ? La història ens conta que damunt la torre d'Ali-Bufat, al costat d'un dels portals àrabs de la ciutat, la porta de Bab Ibn Sakhar. Avui en dia podem saber el lloc exacte on això va passar, aquest lloc va ser aquest…

Convent del Temple

… situat al costat de l'actual plaça del Temple i on, ara mateix, hi ha la Delegación de Gobierno. Aquest edifici, després de la conquesta, va ser el convent de l'Ordre del Temple, i, per aquest motiu, la torre on va onejar el penó es va passar a anomenar Torre del Temple. Amb la dissolució de l'Ordre del Temple l'any 1312 aquest edifici va passar a l'Ordre de Montesa, creada per Jaume II d’Aragó i on van anar a parar nombrosos ex-templaris de les terres de la Corona d'Aragó. L'actual edifici va ser construir entre 1761 i 1770 després de que un terratrèmol destruís l'anterior monestir. A una façana de d'aquest edifici podem trobar una placa commemorativa de la hissada del Penó.

Placa Penó

Aquest és un indret importatíssim de la nostra història, un dels llocs que marquen la construcció de la nostra nació, el lloc on es va protagonitzar aquell famós passatge del Llibre del Feyts que diu…

“E nos fom en la rambla, entre'l reyal e la torre; e quan vim nostra senyera sus en la torre, descavalgam del caval, e endreçam ves orient, e ploram de nostres uyls e besam la terra, per la mercé que déus nos havia feyta."

Per cert… no hi ha res que us cridi especialment l'atenció d'aquest paràgraf… ?

Nota meteorològica : Ahir per la tarda va caure una fortíssima tempesta damunt Badalona. I què passa a vegades després d'una tempesta? Doncs això …

arc sant martí

 

Me'n vaig al badiu…

(esperant un estat propi)

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: El temple del penó

 1. Laia diu:

  mmm no li sé trobar res d ‘estrany… però em sembla que em va caure en un examen de les Cròniques de l’any passat XD

  Aiii jo hauria d’haver dut la càmera a sobre també…

 2. Carquinyol diu:

  Bé, potser no és estrany, en tot cas curiós més aviat…

  Jo tampoc la duia!! Vaig anar a corrent a casa a agafar-la, i per això no vaig poder fer la foto a l’enorme arc de sant martí que havia aparegut abans. 🙁

 3. Que van plorar a llàgrima viva cap a l’orient i no l’occident?

 4. Laia diu:

  per cert, que no havia vist el canvi de look de la capçalera! caram, quants en tens de diferents :D?

 5. Carquinyol diu:

  elveidedalt: No, però hem va fer pensar, ja que de fet el campament cristià estava més a l’orient que la torre de la muralla, el que suposo és que atacaven per la zona d’aquella porta i la torre els queia a l’orient de la seva posició, i quan van veure el penó van haver de mirar cap aquella direcció

  Pere: No era la senyera, no 😉

  Laia: Uns quants 😉

Els comentaris estan tancats.